Direktlänk till inlägg 25 november 2017

God förmiddag på er alla!

Av Köks Pågen - 25 november 2017 10:17

Låt mig först och främst be om ursäkt för att det var länge sedan som jag uppdaterade bloggen men skolan tar mycket av min tid för tillfället.
Nu är vi färdiga med hygienkursen och jag blev godkänd på hela den kursen. Efter jul och nyår det vill säga den 2 januari så ska vi påbörja nästa kurs.
Nästa kurs som står på tur är "Livsmedels- och Näringskunskap" men vi kommer även att vara lite i köket under den tiden, vilket jag tycker är bra eftersom man varvar teori med lite praktik.
Fr.o.m nästa vecka (vecka 48) så kommer jag att vara på praktik i 4 veckor så jag kommer att uppdatera bloggen när jag hinner.
Ni som har läst min blogg innan vet om att jag hade en tre veckors prakrik på ett äldreboende i höstas men denna gången så tänkte jag faktiskt testa på att vara i en lunch/ ala cart restaurang.
Det ska bli spännande att ha praktik på en sådan restaurang, så att man får se hur det funkar där.
Julborden börjar ju så smått att komma igång nu också, men jag behöver inte jobba då men jag ska ändå försöka att få vara med och jobba under en sådan kväll.

 

Dagens recept är en rätt som många nog känner till och det är Biff á la Lindström(jag vet att det finns många recept på detta men detta är min variant). Eftersom Lindström låter svenskt så tror nog många att den har sitt ursprung härifrån men den kan ha ryskt ursprung.
Det är inte bara rödbetorna och kaprisen som talar för det. Det sägs nämligen att rättens upphovsman var den ryske kaptenen Henrik Lindström, född och uppvuxen i Sankt Petersburg (1831-1910).
År 1862 så besökte Henrik Lindström Hotell Witt i Kalmar och där introducerade sin biff i Sverige. Det skall ha gått till på så vis att han kom till hotellet med några goda vänner den 4 maj.
Han ville låta dem smaka en rysk rätt som han brukade äta i Sankt Petersburg. Till bordet beställde Henrik in de ingredienser som behövdes till biffen: skrapat oxkött av välhängt kött, finhackade rödbetor, potatis, lök, ägg, kapris, salt och vitpeppar.
Vid blandade hans vänner var och en sin biff efter Henriks anvisningar. Biffarna bars sedan ut i köket och stektes i smör i en het gjutjärnspanna.
Resultatet blev mycket uppskattat, och sedan den dagen så finns Biff á la Lindström alltid på Witts meny. Källa Wikipedia.


Biff á la Lindström

 

Ingredienser: 4 port

 

700 g Nötfärs eller Blandfärs
2 st Kokta kalla potatisar (bindmedel)
1 st Gul lök
2 dl Rödbetor
2 msk Kapris
Salt och vitpeppar

 

Skysås:

 

1. Sila stekskyn. Använd aldrig bränd steksky av hälsoskäl (bränt fett omvandlas till transfett som anses cancerframkallande) och för att bränd smak aldrig kan döljas.
2. Smält smör eller margarin i en kastrull och låt det fräsa en kort stund utan att bränna. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner vetemjöl eller matlagningsmjöl, lite i taget, till en jämn och halvflytande smet.
3. Tillsätt steksky under omrörning, först lite och sedan allt i större mängd. Späd med vatten. Låt småkoka 5-10 minuter.
4. Smaka av. Späd med vatten om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
OBS: Man kan också gör skysåsen direkt i stekpannan.

 

Tillbehör:

 

Ca 12 st Kokta potatisar eller stekt potatis.

 

Gör så här:

 

1. Finhacka lök, rödbetor och potatis. Grov hacka kaprisen.
2. Fräs löken men inte så att den får färg för då bryns den.
3. Blanda alla ingredienser i en bunke.
4. Tillsätt nötfärsen eller blandfärsen.
5. Salta och peppra efter eget tycke och smak.
6. Stek nu biffarna på medelvärme (tänk på att innertemperaturen i biffarna ska vara 70 grader när dom är färdiga).

 

 

Biff á la Lindström

 

 

Fredagsmys. På bilden syns en Öja FF från en pizzeria i Ystad.


Bon appétit

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Köks Pågen - 15 januari 2018 11:01


God förmiddag alla läsare.     Som rubriken lyder så hade vi kyckling vecka i skolan förra veckan, där vi har fått göra lite olika kycklingrätter.  Dels så har vi gjort kokt kyckling med currysås men vi har även fått stycka hela k...

Av Köks Pågen - 10 januari 2018 19:10

Då var vi inne i den andra veckan av detta året och här kommer en liten uppdatering på vad vi gjorde för mat förra veckan i skolan.Precis som vanligt så hade vi köket 2 dagar i förra veckan, där vi dels gjorde kokt torsk i senapssås och sen så gjorde...

Av Köks Pågen - 6 januari 2018 07:16

Godmorgon alla!   Då har det snart gått en vecka av det här nya året. Som vanligt så kommer jag att ha svårt att skriva 2018 eftersom jag är van vid att skriva 2017.Veckan som gick i skolan så har vi dels lagat 2 olika fisk rätter och sen så fick...

Av Köks Pågen - 25 december 2017 08:16

Godmorgon alla läsare och godfortsättning på julen.   Som ni alla vet så har jag haft 4 veckors praktik på en restaurang här i Ystad som tog slut i fredags.Det har varit 4 lärorika veckor och det har varit mycket att göra nästan hela tiden.På lil...

Av Köks Pågen - 16 december 2017 09:27


Godmorgon alla läsare!   Då var det lördag morgon vilket innebär ledig dag för mig på praktiken.Nu har jag varit på min praktik i 3 veckor så nu har jag bara 1 vecka kvar.Dessa 3 veckor har innehållit lite av varje där jag dels har jobbat lite me...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kokspagen med Blogkeen
Följ kokspagen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se