Direktlänk till inlägg 3 november 2017

Freeeedag!

Av Köks Pågen - 3 november 2017 18:51

Halloj alla läsare.


Jaha då var det fredagen den 3:e november vilket innebär att jag är ledig som kompensation för det öppna huset som vi hade på skolan.
Jag vet inte om ni kommer ihåg det men vi gjorde små desserter den dagen som hade anknytning till Halloween så idag kommer det två recept på de.
Skolan denna veckan har inneburit två prov inom hygien och jag blev godkänd på båda två.
I onsdags och torsdags så var det köksdag och denna veckan så har vi pysslat med ägg, sallad och dressing, där jag bl.a valde att gör en grekisksallad.
Nästa vecka så blir det köket tre dagar där vi bl.a ska jobba med soppor, potatis och grönsaker (vad det blir då vet jag inte än).
Den tredje dagen så ska vi göra en äkta skånsk äpplekaka (eller som jag säger äpplakaga), detta eftersom vi kommer att fira Mårtengås på skolan.
Ni som känner till traditioner vet ju om att när det är Mårtengåsmiddag så har man en tre rätters meny till de.
Dom består av svartsoppa (förrätt), gås med tillbehör (varmrätt) och skånsk äpplekaka (efterätt).
Eftersom jag är ledig idag så bär det av hem till min älskade lilla mamma för att hjälpa henne med datorn.
Det blir även lite kvalitetstid också eftersom vi inte träffas så ofta då vi inte bor i samma kommun. Tillsist så vill jag även passa på att önska alla en fortsatt trevlig dag och en trevlig helg på de också.

Denna veckas recept är två till antalet och det är dom två desserterna med Halloween tema.


Halloween Dessert: Chocolate Mousse Graveyard:

 

Chokladmousse:

 

100 g Mörkchoklad
1 tsk Kakao
1tsk Florsocker
1tsk Vaniljextrakt
1 dl Grädde

 

Jord:

 

8 st Chokladkakor(Orios)(Gör gärna 1,2,3 kakor)
4 st Bondkakor
Florsocker för damm (Pudra lätt)
20 g Smält choklad

Dekoration. Små marsipanblommor och marsipanspindel.

 

Gör så här:

 

Hacka 100 g choklad fint och häll det i en skål.
Koka grädden och häll sedan i chokladen.
Låt stå en minut och rör sedan tills choklad är smält.
Tillsätt kakao, florsocker och vanilj extrakt och låt det svalna i kylskåpet.
Vispa ihop med en elvisp till en fluffig mousse och dela upp den i 4 små glas ca 3/4.
Ta bort den vita krämfyllningen på oriosen och krossa de små kakorna till smulor.
Smält 20 g choklad. Stryk lite florsocker på de vita kakorna och skaka av det så att endast ett tunt lager kvarstår.
Använd smält choklad för att skriva "RIP" på de vita kakorna (jag använde en tandpetare).
Häll krossade orios i ett tjockt lager ovanpå moussen, håll de vita kakorna halvvägs ner och servera med några små marsipanblommor och marsipanspindel.

 

   

 

Läskiga fingrar:

 

125 g Rumsvarmt margarin
1 1/4 dl Florsocker
1/2 Ägg
2 Droppar bittermandelolja
1/2 tsk Vaniljsocker
3 1/2 dl Vetemjöl
1/2 tsk Bakpulver
1/4 Salt
Ca 1/2 dl Skållade mandlar

 

Blod och nagellack:

 

Röd karamellfärg
2 1/2 dl Florsocker
1 Äggvita

 

Gör så här:


Rör margarin, florsocker, ägg, bittermandelolja och vaniljsocker mjukt och smidigt.
Tillsätt mjöl, salt och bakpulver och arbeta ihop till en deg.
Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 160 grader.
Ta en degbit åt gången och forma till ett finger, lite smalare än vad du tänkt dig eftersom de flyter ut lite vid gräddningen.
Tryck ner en mandel som nagel.
Forma knogar och skär "fingerveck" med en kniv.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt "fingrarna" vila på plåten några minuter innan du lyfter dom.
Rör ihop florsocker med äggvitan, rör ner karamellfärg efterhand.
Doppa "fingret" i "blodet" och måla naglarna om så önskas med resten.

 

Tips:

 

Man kan anväda, om man vill ha klarare färg, röd pyntgelé som du späder ut med lite karamellfärg. Denna blandning stelnar dock inte lika bra.

 

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Köks Pågen - 15 januari 2018 11:01


God förmiddag alla läsare.     Som rubriken lyder så hade vi kyckling vecka i skolan förra veckan, där vi har fått göra lite olika kycklingrätter.  Dels så har vi gjort kokt kyckling med currysås men vi har även fått stycka hela k...

Av Köks Pågen - 10 januari 2018 19:10

Då var vi inne i den andra veckan av detta året och här kommer en liten uppdatering på vad vi gjorde för mat förra veckan i skolan.Precis som vanligt så hade vi köket 2 dagar i förra veckan, där vi dels gjorde kokt torsk i senapssås och sen så gjorde...

Av Köks Pågen - 6 januari 2018 07:16

Godmorgon alla!   Då har det snart gått en vecka av det här nya året. Som vanligt så kommer jag att ha svårt att skriva 2018 eftersom jag är van vid att skriva 2017.Veckan som gick i skolan så har vi dels lagat 2 olika fisk rätter och sen så fick...

Av Köks Pågen - 25 december 2017 08:16

Godmorgon alla läsare och godfortsättning på julen.   Som ni alla vet så har jag haft 4 veckors praktik på en restaurang här i Ystad som tog slut i fredags.Det har varit 4 lärorika veckor och det har varit mycket att göra nästan hela tiden.På lil...

Av Köks Pågen - 16 december 2017 09:27


Godmorgon alla läsare!   Då var det lördag morgon vilket innebär ledig dag för mig på praktiken.Nu har jag varit på min praktik i 3 veckor så nu har jag bara 1 vecka kvar.Dessa 3 veckor har innehållit lite av varje där jag dels har jobbat lite me...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kokspagen med Blogkeen
Följ kokspagen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se