Direktlänk till inlägg 7 oktober 2017
Godmorgon lördamorgon på er!
Idag säger almanackan den 7 oktober och vi kan väl slå fast att vi inte fick någon speciell sommar i år trots att dom säger att meteorologiskt sätt så är det sommar när dygns temeraturen överstiger +10 grader.
Nu är det 1,5 månad kvar tills gotteborden (Julborden) börjar, för trots att jag är rätt så trött på julen så älskar jag maten på julen (visst vi äter sill å ägg till påsk och till midsommar också).
Det är något speciellt med maten under julen för man äter ju inte bara sill å ägg då utan även köttbular, prinskorvar och julskinka.
Julskinka ja, den tycker jag att man kan äta året runt om man har nåt av den hemma då förstås. Jag hade kvar en 3 kilos julskinka i somras och den kokade jag upp på midsommarafton (blev väldigt god trots att jag bara hade vitlök i).
Nog snackat om julen och julmaten (det är ju rätt så långt dit) för innan vi kommer dit så har vi massvis med jättegod mat.
Dagens recept består av en varmrätt i form av en gryta gjord på fläskkarré och en kaka som var min pappas (R.I.P) favorit kaka i form av Tigerkaka vilken också blev min och mina syskons favorit kaka.
Fläskkarré gryta ala KöksPågen.
Ingredienser: 2 port
200 g Fläskkarré
2 dl Matlagningsgrädde (funkar med laktosfri)
2 dl Creme Fraiche (funkar med laktosfri)
2 tsk Svartvinbärsgelé
6 st Färska champinjoner (funkar även med burksvamp för den som vill)
1 pkt Bacon
Salt, peppar och torkad timjan, Collorit Soya
Gör så här:
1. Bryn karrén i lite flytande margarin.
2. Sköj och skär ner champinjonerna i grytan.
3. Klipp baconet i lagom stora bitar och tillsätt även de i grytan.
4. Salta och peppra.
5. Tillsätt matlagningsgrädden och Creme Fraichen och låt koka upp.
6. Tillsätt svartvinbärsgelén.
7. Krydda med lite torkad timjan.
8. Smaka av och färga med lite Collorit Soya.
9. Salta och peppra mer vid behov.
Det går bra med kokt ris till.
Servera även med en god sallad sidan om i en liten skål eller på en assiett.
Tigerkaka:
Ingredienser:
200 g Smör eller margarin
2,5 dl Socker
3 st Ägg
4 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 dl Mjölk eller grädde
Smaktillsats:
2 msk Kakao
1 msk Vaniljsocker
eller rivet skal av citron eller apelsin 0,5-1 st
Gör så här:
1. Smörj och bröa eventuellt en avlång form.
2. Rör matfettet och sockret poröst.
3. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning.
4. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och sedan vätskan.
5. Lägg ungefär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon.
6. Smaksätt resten av smeten med vaniljsocker eller citron- eller apelsinskal.
7. Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa.
8. Dra med gaffel genom smeten så får kakan ett marmorerat utseende.
9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 1 timme.
Sambon bakade genast en tigerkaka och resultatet ser ni nedan.
Bon appétit
Ha fortsatt trevlig lördag.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 | 8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|