Direktlänk till inlägg 1 oktober 2017

Söndag 1:e oktober

Av Köks Pågen - 1 oktober 2017 12:52

Jaha då var vi redan inne i oktober månad och tiden rinner iväg som vanligt.
Som jag sa förra söndagen så har jag praktik i ett storkök där jag trivs som fisken i vattnet.   
Jag får lära mig hur det funkar i ett storkök där jag bl.a har hand om salladsbaren och ser till så att där är en fräsch salladsbar varje dag.
Jag har fått göra en baconröra som innehåller majonnäs, Creme Fraiche, bacon, ris, ärtor och morötter men även salt, vitpeppar och vitlök.
Eftersom jag trivs jättebra på min praktik så längtar jag redan tills imorgon när jag ska vara på plats för att lära mig ännu mer.


Denna veckans 2 recept är en lunchrätt i form av en grönsakspaj (precis som vanligt så kan man lägga i vad man själv gillar) och ett italienskt bröd i form av Foccacia.

 

Grösakspaj: 6-8 port.

 

1,5 dl grahamsmjöl

 

1,5 dl vetemjöl

 

1 krm örtsalt

 

125 g margarin

 

1-2 msk kallt vatten

 

Gör så här:

 

1. Lägg mjöl och örtsalt i en hög på arbetsbordet (diskbänken).

 

2. Klicka ner margarinet i småbitar.

 

3. Arbeta snabbt ihop degen med händerna.

 

4. Gör en grop i degen, häll vattnet i gropen och arbeta in degen.

 

5. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter.

 

Ingredienser i pajen:

 

250 g broccoli

 

150 g champinjoner

 

1 purjolök

 

Magarin till stekning.

 

Äggstanning:

 

3 ägg

 

3 dl mjölk

 

1 krm salt

 

1 krm peppar

 

3 dl riven ost

 

Gör så här:

 

1. Skär broccolin i små buketter och förväll ca 1 min.

 

2. Skiva champinjonerna.

 

3. Ansa och skölj purjolöken, skär den i 0,5 cm strimlor.

 

4. Fräs svampen och purjolöken tillsammans.

 

5. Klä en form (äggform eller engångs form) med pajdegen och fyll formen

    med torkade ärtor för att hålla upp kanterna.

 

6. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

 

7. Häll av ärtorna.

 

8. Fördela grönsakerna i pajskalet.

 

9. Blanda ägg, mjölk, salt, peppar och ost.

 

10. Häll över ägg- och ostblandningen.

 

11. Grädda i 175 grader till äggstanningen har stelnat.

 

 

 

Foccacia:

 

Ingredienser i brödet:

 

1 liter Ljummetvatten

 

1,2 kg Vetemjöl Special

 

1 påse Torrjäst

 

1-1,5 dl Olivolja eller annan god olja


Flingsalt, örter, oliver och/ eller soltorkade tomater


Gör så här:

 

1. Blanda ihop de torra ingredienserna.

 

2. Tillsätt vatten och olivolja.

 

3. Låt jäsa i en bunke (skål) i 20 minuter.

 

4. Häll upp degen på väl inoljat bleck (brödform).

 

5. Låt jäsa i 20 minuter.

 

6. Pensla med olivolja och stör över flingsalt och örter.

 

7. Grädda i ugn på 200 grader i cirka 20 minuter.

 

 

 

Bon appétit

 

Tillsist önskar jag alla en fortsatt underbar dag.    

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Köks Pågen - 15 januari 2018 11:01


God förmiddag alla läsare.     Som rubriken lyder så hade vi kyckling vecka i skolan förra veckan, där vi har fått göra lite olika kycklingrätter.  Dels så har vi gjort kokt kyckling med currysås men vi har även fått stycka hela k...

Av Köks Pågen - 10 januari 2018 19:10

Då var vi inne i den andra veckan av detta året och här kommer en liten uppdatering på vad vi gjorde för mat förra veckan i skolan.Precis som vanligt så hade vi köket 2 dagar i förra veckan, där vi dels gjorde kokt torsk i senapssås och sen så gjorde...

Av Köks Pågen - 6 januari 2018 07:16

Godmorgon alla!   Då har det snart gått en vecka av det här nya året. Som vanligt så kommer jag att ha svårt att skriva 2018 eftersom jag är van vid att skriva 2017.Veckan som gick i skolan så har vi dels lagat 2 olika fisk rätter och sen så fick...

Av Köks Pågen - 25 december 2017 08:16

Godmorgon alla läsare och godfortsättning på julen.   Som ni alla vet så har jag haft 4 veckors praktik på en restaurang här i Ystad som tog slut i fredags.Det har varit 4 lärorika veckor och det har varit mycket att göra nästan hela tiden.På lil...

Av Köks Pågen - 16 december 2017 09:27


Godmorgon alla läsare!   Då var det lördag morgon vilket innebär ledig dag för mig på praktiken.Nu har jag varit på min praktik i 3 veckor så nu har jag bara 1 vecka kvar.Dessa 3 veckor har innehållit lite av varje där jag dels har jobbat lite me...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kokspagen med Blogkeen
Följ kokspagen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se